Güncel Haberler

Bitcoin (BTC) fiyatı neden düşüyor?

Bitcoin (BTC) fiyatı, yatırımcıların Fed'in bu haftaki faiz oranı kararının ardından ABD ekonomisine ne olacağına daha fazla odaklanmasıyla son zamanlardaki kazanımlarının bir kısmından vazgeçiyor.

Makroekonomik katalizörler Bitcoin fiyatını düşürüyor

16 Eylül itibarıyla BTC fiyatı %1,80 düşüşle 58.125 dolar civarına geriledi ve dört gün önce ulaştığı 60.670 dolarlık yerel zirveden değer kaybetmeye devam etti.

BTC/USD günlük fiyat tablosu. Kaynak Ticaret Görünümü

Ancak günlük mumun üzerindeki uzun fitil, yükseliş trendinin reddedildiğini gösteriyor ve son düşüşün, kısa vadeli yatırımcıların 18-19 Eylül'deki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde kar elde etmesinden kaynaklandığını öne sürüyor.

Fed yetkililerinin Çarşamba günü iki günlük toplantılarını tamamladıktan sonra gösterge borç verme faiz oranını en az çeyrek puan düşürmeleri bekleniyor. Bunun nedeni, enflasyonun kontrol altında olduğunu gösteren son ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri ve işgücü piyasasındaki zayıflık işaretleridir.

Eylül ayı Fed toplantısı için hedef faiz oranı olasılığı. Kaynak: ECM

Düşük oranlar, Bitcoin gibi daha riskli, getirisi olmayan varlıklar için önemli bir yükseliş anlamına geliyor. Ancak kripto para yatırımcıları Fed'in kararı öncesinde temkinli davranıyor ve Japonya Merkez Bankası, Fed'in kararından sadece bir gün sonra, 20 Eylül'deki toplantısında faiz oranlarını artırmaya hazırlanıyor.

Bu uyarı “yen taşıma ticareti” ve bunun Bitcoin üzerindeki potansiyel etkisi ile ilgilidir. Bu strateji, yüksek getirili varlıklara yatırım yapmak için düşük faiz oranlarında yen borçlanarak uygulanmaktadır. Japonya Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yükseltmesi durumunda yen cinsinden borçlanmanın maliyeti artacak ve potansiyel olarak bu işlemlerin sona ermesine yol açacaktır.

JPY/USD günlük fiyat tablosu. Kaynak Ticaret Görünümü

Bu, Ağustos başında olduğu gibi Bitcoin gibi riskli varlıklar üzerinde satış baskısına yol açabilir.

Dolayısıyla, Fed'in faiz indirimi Bitcoin için yükselişe işaret edebilirken, Japonya Merkez Bankası'nın kararını çevreleyen belirsizlik bir risk katmanı ekleyerek yatırımcıların her iki merkez bankası toplantısı bitene kadar temkinli davranmasına neden oluyor.

Bitcoin borsaları ve madenciler satış baskısı yaratıyor

Glassnode verilerine göre, Bitcoin'in bugünkü düşüşüne tüm borsalardaki BTC bakiyelerindeki artış eşlik ediyor.

Borsalarda tutulan toplam BTC miktarı, 29 Ağustos'ta yaklaşık 3 milyon iken, 16 Eylül itibarıyla bugün 3.019 milyona ulaştı. Bu artış, tüccarların borsalara BTC transferlerinin arttığını gösteriyor ve bu da satış baskısı yaratabilir.

Borsalardaki Bitcoin bakiyesi. Kaynak: Glassnode

Özellikle Eylül ayında yaklaşık bir yılın en düşük gelirinin rapor edilmesinin ardından, BTC birikimi yavaşlarken, Bitcoin madencilik topluluğundan sorun işaretleri ortaya çıkmaya devam edebilir.

Bitcoin madencisinin net pozisyonunu değiştirme. Kaynak: Glassnode

Madencilerin gelirleri azaldıkça, elektrik ve ekipman gibi masrafları karşılamak için çıkardıkları Bitcoin'in daha fazlasını satmak zorunda kalabilirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu