Dünya’daki kıtaların sayısı altıya düşmüş olabilir! Kuzey Amerika ve Avrupa gerçekten tek bir kara parçası mı? – Son dakika hayatı, haberleri keşfedin
Ağırlıklı olarak coğrafya derslerinden detaylı olarak bildiğimiz, dünyanın yedi kıtadan oluştuğu bilgisi üzerine yeni araştırmalar yayınlandı. Gondwana Research dergisinde yayınlanan bir araştırma, Kuzey Amerika ve Avrupa’nın hâlâ tek bir kıta olabileceğini öne sürüyor.
KUZEY AMERİKA VE AVRUPA GERÇEKTE AYNI KITA MI?
Bu açıklama, Kuzey Amerika ve Avrasya tektonik levhalarının tamamen ayrılmadığını ve ayrılma sürecinin devam ettiğini öne sürüyor. Araştırmanın başyazarı Derby Üniversitesi Dr. Ürdün Phethean, “Bu, Kuzey Amerika ve Avrupa’nın yaklaşık 52 milyon yıl önce var olduğu düşünülmesine rağmen, plakaların şu anda bağlantılı olduğuna dair kanıtların bulunduğunu gösteriyor.” diyor. Araştırma, bu iki kıtanın bir bütün olarak ele alınması gerektiğini savunuyor.
İZLANDA VE YENİ TEORİLER
Araştırmanın odak noktalarından biri Atlantik Okyanusu’nda yer alan İzlanda’ydı. İzlanda’nın daha önce 60 milyon yıl önce Orta Atlantik Sırtı’nın neden olduğu volkanik aktiviteden oluştuğu düşünülüyordu. Ancak ekip, İzlanda’nın hem Avrupa hem de Kuzey Amerika tektonik plakalarının jeolojik parçalarını bulabileceğini buldu. Bu bulgu, İzlanda ve ülkelerinin bağımsız bir ada olmayabileceğini, ancak daha büyük bir kıtasal ülke grubunun parçası olabileceğini düşündürmektedir.
GELECEKTE NE OLACAK?
Bu radikal teori henüz başlangıç aşamasında ve İzlanda’daki volkanik kayalar üzerinde daha ileri testler yapmayı planlıyor. Ayrıca bilgisayar simülasyonları ve tektonik plaka modelleri ile ROMP oluşum süreci anlaşılmaya çalışılmaktadır. Bu araştırma, yalnızca kıtaların tarihinin değil, aynı zamanda gezegenimizin jeolojik evriminin anlaşılmasına da ışık tutabilir.