1800 yıllık Perge ve Lara plajlarına tonlarca kum ve çakıl vurdu – Son Dakika Kültür Sanat Haberleri
![](https://ankaraonline.com/wp-content/uploads/2024/12/kapak_023323-780x470.jpg)
Antalya’da Perge ve Magydus antik kentleri arasındaki 1800 yıllık antik yolun üzerine şantiye yapılarak tonlarca kum ve çakıl yığıldı. MS 2. yüzyıla tarihlenen antik yol ve köprü kalıntıları, Perge ile Lara kıyısındaki liman kenti Magydus arasında ulaşımı sağlamak amacıyla yapılmıştır. Konuyu gündeme getiren Yusuf Yavuz, şunları söyledi: “Antik yolun günümüze ulaşan kısmında; “6 metre genişliğindeki tarihi yolun güney kısmında yerde tekerlek izlerinin görülebildiği tonlarca kum birikti, yaklaşık 3 metrelik kısmı ise tamamen kapatıldı.”
KÜLTÜREL MİRAS
“Kültürel ve Doğal Varlıkları İzleme Platformu” Müdürü Arkeolog Nezih Başgelen, antik yolla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu: “Koruma Kurulu’nun konuyla ilgili kararı 15 Kasım tarihli; kaçak inşaat alanının kaldırılması kararı” Antik yol üzerindeki kum, çakıl gibi tahrip edici malzemelerin müze gözetiminde bulundurulması ve ilgili belediyeye uyarı yazısı yazılmasının bir an önce uygulanması gerekiyor. Ancak aradan 2 hafta geçmesine rağmen. Bu karardan bu yana yerinde yapılan incelemede herhangi bir işlem yapılmadığı ve ‘Antik Yol’a dökülen kaçak konteyner üniteleri ile tonlarca kum, çakıl gibi malzemenin önemli bir kısmının yanı sıra kaldırılmadığı da görülüyor. Pamfilya’nın antik yol ağının, kayaların kesilmesiyle yapılmış olması nedeniyle de eşsiz bir örnektir. 6 metreyi bulan genişliğiyle dönemin ulaşım kültürünün izlerini günümüze kadar taşımaktadır. Bu önemli kültürel miras alanı, tıpkı Çorum Alacahöyük’teki Hitit barajının dünya mirası olarak örnek teşkil etmesi gibi, Perge ile Magydos arasındaki ulaşım tarihi açısından bir arkeopark olacaktır. Bu bakımdan Antalya’nın merkezine ve sahil turistik bölgelerine oldukça yakın bir konumda bulunan bu antik yol ve köprünün bir an önce korunmasının sağlanması, antik yolun bulunduğu arkeopark haline getirilmesi önemlidir. Pamfilya ağı. ziyaretçilere anlatıldı. Bunun için Bölge Koruma Kurulu’nun aldığı kararın bir an önce hayata geçirilmesi, alanın tahribatının durdurulması ve yetkili kurumlar tarafından alanın güvenliğinin sağlanması gerekmektedir. “İlgili mülki ve idari makamların meclis kararı doğrultusunda istenilen sonuçlara ulaşabilmesi için basının ve kamuoyunun yapıcı desteği de bu süreçte önemlidir.”
Konuyla ilgili koruma kararı verildiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, şunları söyledi: “Bölgenin en kısa sürede koruma altına alınması kararını yerel yönetime bildirdik. Bu kararı bir an önce hayata geçirmeleri gerekiyor” dedi. Bakanlık ayrıca, tescilli Eski Yol ve sit alanına izinsiz kum ve çakıl malzemesi yığıldığını, iki konteyner ve briket malzemeden oluşan bir yapı inşa edildiğini ve sorumlular hakkında yasal işlem başlatıldığını bildirdi.
Karara ilişkin görüş almak istediğimiz Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Koruma Daire Başkanı Burçin Özkan’dan gazetemizin basımına kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.