Tutuklandı! Cezayirli sosyal medya fenomeni sınır dışı edildi
Fransız yetkililer, Şubat ayı sonunda Fransa’da yargılanması beklenen Cezayir vatandaşının oturma iznini iptal ederek sınır dışı edilmesine karar verdi. Fenomen daha sonra dün sabah uçakla Cezayir’e gönderildi, ancak Cezayir hükümeti “Doualemn” in ülkeye girmesine izin vermedi.
Fransa İçişleri Bakanlığı, sınır dışı edilen kişinin Cezayir makamları tarafından ülkeye girişinin reddedildiğini duyurdu. Aynı gün Fransa’ya geri gönderilen Doualemn, Seine-et-Marne eyaletindeki Mesnil-Amelot gözaltı merkezine götürüldü.
Fransa’da takipçileri bulunan sosyal medya hesapları bulunan iki Cezayirli ise “nefret suçlarını yaymak ve şiddeti teşvik etmek” suçlamasıyla tutuklandı.
CEZAYİRLİ YAZAR BOUALEM SANSAL’IN TUTUKLANMASI YENİ BİR GERİLİM ÜRÜNÜ HALİNE GEÇTİ
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cezayir yönetiminden dün tutukladığı Cezayirli yazar Boualem Sansal’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.
Cezayir hükümeti, Fransa cumhurbaşkanının Sansal’ın tutuklanmasını eleştiren açıklamalarını “ülkenin içişlerine açık bir müdahale” olarak nitelendirmişti.
Cezayir asıllı yazar Sansal, uzun yıllar yaşadığı Fransa’dan Kasım 2024’te ülkesine dönmüş ve birkaç gün sonra Batı Cezayir’deki Oran ve Muasker valiliklerinin daha önce Fas toprağı olduğunu açıkladıktan sonra tutuklanmıştı. 1830’da Fransızlar tarafından sömürgeleştirildiler.
Fransa’da İsrail ve Fransa’yı destekleyen, Müslümanlara ve Cezayir devrimine karşı görüşlerini dile getiren yazarın, Fransa’ya gitmeden önce Cezayir Sanayi Bakanlığı’nda üst düzey bir görevde bulunduğu biliniyor.
FRANSA İLE CEZAYİR ARASINDAKİ İLİŞKİLER SON YILLARDA GERİLİYOR
Fransa’nın, Fas’ın egemenlik konusunda anlaşmazlıkların olduğu Batı Sahra bölgesi için Fas’ın özerklik yanlısı planına destek vereceğini duyurması, bölgede bağımsızlık yanlılarını destekleyen Cezayir ile ilişkileri gerdi. Cezayir, Fransa’nın Batı Sahra’daki girişimine tepki olarak Temmuz 2024’te Paris’teki büyükelçisini geri çekmişti.
İki ülke arasında Batı Sahra dışında da çözüm bekleyen tarihi sorunlar var.
Bu sorunlar arasında Fransız yetkililerin yıllardır vermeyi reddettiği Cezayir arşivi, halk devriminin liderlerinin kafataslarının Paris’teki İnsan Müzesi’ne iadesi, nükleer saldırı mağdurlarına tazminat ödenmesi gibi sorunlar yer alıyor. Fransa’nın 1960-1966 yılları arasında Cezayir çölünde yaptığı testler ve Kurtuluş Savaşı (1954 – 1954 – Savaş sırasında kaybolan 2.200 kişinin akıbetini aydınlatıyor) 1962.
(AA)