Jinekologdan “kısırlık” uyarısı
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Öğr. Üyesi Milletvekili Naziye Gürkan vajinal akıntı hakkında bilgi verdi. Doktor, vajinanın doğal olarak ıslak olması nedeniyle vajinal akıntının normal olduğunu söyledi. Öğretim Üyesi Naziye Gürkan, “Enfeksiyonları önlemek için hafif asidik bir yapıya sahiptir. Fizyolojik vajinal salgılar şeffaf, kokusuz ve kadını rahatsız etmeyecek büyüklükte olup kaynağı vajina girişindeki bezlerle birlikte vajinal epitel döküntüleridir” dedi. rahim ağzı ve vajina.”
“Enfeksiyon varsa kötü koku olur.”
Vajina duvarından salınan hücrelerin katılımıyla vajinada nem elde edildiğini belirten Dr. Öğretmen Üyesi Gürkan, “Vajinanın nemlenmesi sağlıklı cinsellik için gerekli bir durumdur. Akıntı enfeksiyona bağlı ise renkli ve kokuludur. Bol cerahatli, sarı ve yeşil akıntı enfeksiyon akıntısıdır ve tedavi gerektirir. Kaşıntıya, yanmaya, ağrıya, şişmeye ve ağrıya neden olabilir. Vajinadaki asit seviyesi, hormonal değişiklikler, doğum kontrol hapları, cinsel uyarılma berrak salgılara neden olur. Bu salgılara bağlı herhangi bir vajinal sorun yoktur ve miktarı tamponu doldurmaya yeterli değildir. “Patolojik salgılar koyu sarı, gri, yeşil, koyu beyaz, kahverengi veya kırmızı kanla karışmış olabilir” dedi.
Vajinal akıntı türleri
Vajinal akıntı türlerini sıralayan Dr. Öğr. Üyesi Gürkan, “Bereketli akıntı: adet görmeden iki hafta önce meydana gelir ve çiğ yumurta beyazına benzer. Islak ve kaygandır, kokusu veya kaşıntısı yoktur. Kahverengi mukus: genellikle adetinizin başlangıcını veya bitişini işaret eder. Bir günden fazla bir süredir vajinada kaldığı için sadece rengi değişti. Kalın, beyaz, küflü akıntı: Bu genellikle “pamukçuk” olarak da bilinen vajinal bir mantar enfeksiyonudur. Oldukça yaygındır ve dengesizlikten kaynaklanır. Flora sistemindeki bakterilerin varlığı. Diyabet, kemoterapi ve antibiyotik kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kaşıntılı akıntı: Genellikle mantar enfeksiyonunu gösterir. Beyaz süt pıhtısına sıklıkla vajinada yanma ve ağrı eşlik eder. Balık kokulu akıntı: Bu genellikle bakteriyel vajinit adı verilen bir enfeksiyonu gösterir. Kokulu, köpüklü, yeşil/sarı/beyaz akıntı: Bu genellikle cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon etkeni olan Trichomonas'ın bir belirtisidir. Bol mukusla bile. “Sarı akıntı bel soğukluğuna neden olabilir. Bu tür akıntıların kontrol altına alınması ve tedavi edilmesi önemlidir” dedi.
“Kısırlık nedeni olabilir”
Doktor vajinal akıntıya neden olan diğer bir faktörün de klamidya olduğunu söylüyor. Öğretmen Üye Gürkan şunları söyledi:
“Ağır sekresyonlara neden olur. Ayrıca tüplerin tıkanmasına ve ileriki yıllarda kısırlığa da neden olabilir. Klamidya, bel soğukluğu, trikomonas, frengi, HIV ve genital herpes cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Bu nedenle unutulan ilaçlarla birlikte tedavi edilmesi gerekir. Vajinaya tampon veya yabancı bir cisim girdiğinde sararır.Renkli, kanlı ve kokulu akıntı oluşabilir.Sonrasında hafif kanama olabilir veya kanlı akıntıya dönüşebilir.İlişki sonrası kanama da eşlik edebilir.Rahim ağzı yaralarından akıntı yapılamaz. İlaçlarla iyileşir. Ancak yaranın dondurulması veya yakılmasıyla giderilebilir. Vajinal akıntısı olmayan kızlarda yapışkan, sarımsı beyaz vajinal akıntı son derece normaldir. Bu akıntılar ergenlik döneminde vücudun değişmeye başlamasıyla başlar. endişelenmene gerek yok. Test sonuçlarına göre doktor hangi ilacın uygulanacağına ve antibiyotiğin gerekli olup olmadığına karar verir. Tedavi planlaması sırasında sızıntının nedenine göre partnere de tedavi uygulanabilmektedir. . Ayrıca ağızdan alınan ilaçlara vajinal tabletler ve kremler de eklenebilir. Tedavi sonrasında hastalığın tamamen iyileşip iyileşmediğinin takibi için kontrol testleri yapılır. “Şu anda uygulanmakta olan ACP, PRP ve vajinal lazer uygulamaları, tedaviye yanıt vermeyen tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar için alternatif tedavi seçeneklerini temsil etmektedir.”