Güncel Haberler

Anayasa Mahkemesi sahipsiz hayvanlara ilişkin yasayı esastan görüşecek

Anayasa Mahkemesi, sokakta yaşayan hayvanlara ilişkin yeni düzenlemenin iptali talebinin esasının görüşülmesine karar verdi.

REKLAM

Anayasa Mahkemesi (AYM), Genel Kurul gündemine gelen sokakta yaşayan hayvanlara ilişkin kanunun bazı hükümlerinin iptali ve uygulamanın durdurulması talebiyle sunulan davaya ilişkin ilk inceleme kararını perşembe günü açıkladı.

İtirazda herhangi bir eksiklik görmeyen Anayasa Mahkemesi, davanın esastan görüşülmesine karar verdi. Güne daha sonra karar verilecek. Anayasa Mahkemesi ayrıca “yürütmenin durdurulması” talebinin incelemenin esas aşamasında karara bağlanması gerektiğine hükmetti.

Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından CHP, 15 Ağustos'ta yasanın 17 maddesinden 16'sının iptali ve uygulanmasının durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Milletvekili Nimet Özdemir sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Özdemir, “Türkiye'de yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen hukukun hala savunulduğunu görmek umut verici. Bu kararla mücadelemizde ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha ortaya koyduk” dedi ve şöyle devam etti: “Eğer Türkiye haklıysa. Çünkü müreffeh ülke, Hukuktan ve Adaletten sapmayan ülkedir”. “Bu da baskı ve telkinlere boyun eğmeyen vicdanlı hakimler sayesinde olacaktır.”

Tartışmalı tasarı geçen ay yasalaştı

Tartışmalı yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda iki gün süren görüşmelerin ardından Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) oylarıyla TBMM'de onaylandı ve yasalaştı. 2 Ağustos'ta yürürlüğe girecek.

Ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Hareket Partisi (CHP), “160 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin 17 maddesinin 16'sının iptali ve ertelenmesi için 15 Ağustos'ta Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Teklifin başından itibaren en çok tartışılan yönü sokak köpeklerinin öldürülmesinin önünü açan 5. madde olurken, söz konusu madde Tarım, Orman ve TBMM Köy İşleri Komisyonu'nda yapılan görüşmelerde değiştirildi. Sonuç olarak öneri metninden “ötanazi” ibaresi çıkarıldı ve kediler kapsam dışı bırakıldı. Ancak teklif metninden “ötanazi” ibaresi çıkarılsa da Veteriner Hizmetleri Kanunu esaslarına göre sokak köpeklerinin öldürülmesi ihtimali açık tutuldu.

Tasarıda “ötanazi” kelimesinin kaldırılması bazılarınca hayvan hakları açısından olumlu bir gelişme olarak görülse de muhalefet partilerinin temsilcileri bu değişikliğin yeterli olmadığı yönündeki itirazlarını defalarca dile getirdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu