Güncel Haberler

Filistin'in toprak sorununu araştıran Teyit, En Yüksek Etki Ödülü'nü kazandı – Son Dakika İş Dünyası Haberleri

Dijital teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte bilgiye erişim sadece birkaç saniye alırken, yanlış bilginin yayılması da aynı hızla tetikleniyor. Dünyadaki yanlış bilgi birikimine karşı verilen küresel mücadelede gerçeğe dayalı bilgiyi destekleyenleri desteklemek amacıyla kurulan Uluslararası Doğrulama Ağı (IFCN), 2014 yılından bu yana her yıl düzenlediği Küresel Gerçek'in 11'incisini Saraybosna'da düzenledi. Bosna-Hersek'in başkenti olayı. 26-28 Haziran'da düzenlenen zirveye dünyanın dört bir yanından 500'ün üzerinde teyit kuruluşu katıldı. Dört kategoride toplam 113 başvurunun yapıldığı ödül töreninde test platformu Teyit ayrıca şu soruyu sordu: “Filistin halkının toprakları sattığı iddiası hakkında neler biliniyor?” başlıklı araştırması ile En Yüksek Etki Ödülünü kazandı.

“BU ÖDÜL, SORUNLARA FARKLI AÇIDAN BAKMANIN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ”

İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin tarihi sorunlardan ve iddialardan biri olarak son dönemde dünya gündemine gelen Filistin halkının topraklarını satması meselesine ilişkin araştırma metninin yazarı Teyitçi Öyküm Hüma Keskin, şu açıklamayı yaptı: Konuyla ilgili: “Arsalarını çoktan satmış, bugün yaşananlar hak edilmiştir” gibi söylemler, editörler olarak bu konuya odaklanmamız gerektiğini bize hissettirdi. Bu iddiayı araştırdığımızda doğru mu yanlış mı olduğu konusunda kesin bir sonuca varamayacağımızı biliyorduk. Ancak söylenecek çok şey vardı. Bu araştırmanın ödüle layık görülmesi, konuya farklı açılardan bakmanın ve tarafsız olmanın gücünü bize bir kez daha gösterdi. “Bizi bu ödüle layık gören dünya çapındaki teyitçilere ve bu makaleyi yazmama izin veren tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum.”

ARAŞTIRMALARA GÖRE ARAZİ SATIŞLARININ İSRAİL DEVLETİ'NİN KURULUŞUYLA DOĞRUDAN BİR İLİŞKİSİ YOKTUR

Arazi satışlarının İsrail Devleti'nin kuruluşuyla doğrudan bir bağlantısı olmadığını belirten teyitçi Öyküm Hüma Keskin, araştırmasında İsrail'in kurulduğu dönemde toprak mülkiyetinin yalnızca yüzde 6-7'sinin Yahudilere ait olduğunu, büyük çoğunluğunun ise Yahudilere ait olduğunu belirtiyor. Arap topluluklarının koruması altındaydı. Yahudi halkının yerleşim alanının genişlemesinin temel nedeni Filistinlilerin gönüllü olarak toprak satması değil; Saldırılar nedeniyle Filistinlilerin toplu halde yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldıklarını ortaya koyuyor.

“En önemli şehir efsanelerinden birini anlamaya çalıştık”

Altı tema etrafında 60'tan fazla oturumun yapıldığı Global Fact 11'de Teyit adına ödülü alan Emre İlkan Saklıca, araştırma hakkında şunları söyledi: “Bu yazımızla Türkiye'nin en önemli şehir efsanelerinden birini anlamaya çalıştık. bu çatışmanın konusu.” Başarıyı daha da artıran Onay.org, 2016 yılından bu yana internetteki şüpheli bilgileri inceleyerek dijital okuryazarlık ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik eğitim faaliyetleri yürütüyor, farklı aktörleri bir araya getirerek dezenformasyon sorununa sürdürülebilir çözümlerin geliştirilmesine katkıda bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu