Radyo frekansı tanıma çipleri Brüksel ofislerine girdi
İmplantlar aracılığıyla deri altına yerleştirilen çipler sayesinde hayat kolaylaşacak
İmplantlar aracılığıyla deri altına yerleştirilen çipler sayesinde hayat kolaylaşacak.
Brüksel yakınlarındaki bir pazarlama ve teknoloji şirketinin çalışanları gönüllü olarak RFID çipini almayı kabul etti.
Şirket CEO'su Vincent Nys, 12 çalışandan 8'ine online kit dağıttıklarını belirterek, şunları ekledi: “Artık sistemi kurup her şeyi kontrol eden biziz. Ancak eğer hükümetler bir gün bu teknolojiyi tanıtıp halkı kullanmaya zorlarsa olumsuzluklar yaşanabilir. “Gizliliği nasıl ele aldığımıza, güvenliği nasıl ele aldığımıza, kendimizle ilgili hangi verileri girebileceğimize kim karar verecek?”
NewFusion'un geliştiricisi Dries Van Craen, çiple kullanılacak yazılımı tasarlayan kişidir. Dries Van Craen gelecekte başka neler yapabileceğini ve elektronik çipine bağlanabileceğini şöyle açıklıyor:
“Çipinizi taradıktan sonra kişisel bilgilerinizi ekleyebileceksiniz ve favori Spotify parçanız ofis çalma listesine eklenecek. Yapılacaklar listeniz aslında yalnızca kişiselleştirilmiş bir kontrol paneli olacaktır. Ayrıca sadece birkaç saat içinde neler yapılabileceğini göstermek için bir vitrin olarak da kullanılabilir. “Birkaç ay içinde bir imaj, birkaç yıl içinde de bu kişisel tanımlayıcıyla kişisel kimliğinizi oluşturabilirsiniz.”
Şimdilik çalışanlar çipi ofis kapılarını açmak ve akıllı telefonlara elektronik kartvizit göndermek için kullanıyor. Ancak gelecekte çipler banka kartlarının yerini alabilir ve toplu taşımada da kullanılabilir.
Herkes “ideal dünya” vizyonuna ikna olmuyor. Belçika Ligue des Droits de l'Home'da yayınlanan bir makale, bu deneyimi “gerçek bir tehlike” ve ofis çalışanlarını “tam kontrol sahibi işçiler2” olarak tanımlıyor.
2015 yılında İsveçli bir şirketin çalışanlarının ofise girip fotokopi makinesini kullanabilmeleri için kollarına benzer çipler yerleştirilmişti.
Avrupa'da benzer teknoloji ilk kez 2013 yılında İspanya'da kullanıldı.