Güncel Haberler

SOĞAN MİDE VE BAĞIRSAK KANSERİNDEN KORUR: Soğanın faydaları nelerdir? Soğan nedir ve nasıl kullanılır?

genişletmek

Soğanın faydaları nelerdir?

Çeşitli ileriye dönük ve epidemiyolojik çalışmalar, yüksek miktarda meyve ve sebze tüketiminin kardiyovasküler hastalık, bazı kanserler ve diğer kronik hastalık riskini azalttığını göstermiştir. Daha spesifik olarak araştırmalar, Alliaceae familyasından sebzelerin (soğan, sarımsak, arpacık soğanı, frenk soğanı, yeşil soğan, pırasa) tüketiminin mide ve bağırsak tümörlerine karşı koruyucu bir etkiye sahip olabileceğini göstermektedir. Bugüne kadar diğer kanser türleri (prostat, meme, yemek borusu ve akciğer kanserleri gibi) ile bağlantı kurmaya yönelik yeterli veri bulunmamaktadır.

Çeşitli epidemiyolojik çalışmalar, soğan tüketimi ile çeşitli kanser türlerinin görülme sıklığının azalması arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. İlk olarak, İtalya ve İsviçre'de yürütülen vaka kontrol çalışmalarının bir sentezi, haftada bir ila yedi porsiyon soğan tüketmenin kolon, gırtlak ve yumurtalık kanseri riskini azalttığını ortaya koyuyor.

Soğan ne için kullanılır?

Soğanın fazla tüketilmesi sayesinde prostat kanserinden ölüm oranı azalacaktır. Bu gözlemsel çalışmaların sonuçları dikkatle yorumlanmalıdır çünkü soğanın çeşidi, pişirme yöntemi ve tüketilen kesin miktarlar gibi birçok önemli faktör dikkate alınmamaktadır. Ayrıca bazı çalışmalar kansere karşı bu kadar önemli koruyucu etkileri gösterememiştir.

Soğan, kanser gelişiminin farklı aşamalarında etkili olabilir. Nitekim araştırmalar soğan ekstraktlarının kanseri tetikleyen mutasyon süreçlerini önleyebildiğini gösteriyor. Ayrıca tümör hücrelerinin çoğalmasını da azaltırlar. Soğan, çeşitli kardiyovasküler risk faktörlerini etkileyen bileşikler içerir. Konuyla ilgili çalışmaların çoğu, insanlar üzerinde yapılan bazı ön çalışmalar dışında, in vitro veya hayvanlar üzerinde yürütülmüştür. Soğanın in vitro trombosit agregasyonunu azaltma yeteneği ile iyi bilinmektedir.

Soğan nasıl kullanılır?

Antioksidanlar, vücut hücrelerini serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan koruyan bileşiklerdir. Soğan, sarı ve kırmızı soğana göre daha az antioksidan içerir. Ayrıca kırmızı soğan çeşitleri genellikle hafif soğan çeşitlerinden daha yüksek antioksidan aktiviteye sahiptir.

Soğan, dünya çapında yetiştirilen ve pişirilen otsu bir sebze bitkisidir. Birçok yemeğin tadını güzelleştirir ve aynı zamanda antioksidanlar açısından en zengin sebzelerden biridir. A ve C vitaminleri, quercetin, selenyum ve antosiyaninlerin yüksek içeriği, onu kardiyovasküler hastalıklara ve kansere karşı bir müttefik haline getirir. Lif açısından zengindir ve bu nedenle kötü kolesterolü ortadan kaldırarak sindirim geçişini destekler. Soğanda bol miktarda bulunan potasyum, kramplara ve kas yorgunluğuna karşı da fayda sağlar. Çiğ veya pişmiş olarak yenebilir.

Bronşit, grip veya kış aylarında soğuk algınlığınız varsa, bronş tüplerinizi açmak, burnunuzu temizlemek veya grip benzeri semptomları hafifletmek için soğanı kullanabilirsiniz. Göğüste lapa halinde, maserat olarak kullanıldığında veya sinüsleri açmak için basitçe kesilip solunduğunda akciğerlere faydaları bilinmektedir.

Doğru soğan nasıl seçilir?

Soğan suyu saç büyümesini teşvik eder ve saç dökülmesini önler. Antiseptik özelliği sayesinde cildi arındırır ve özellikle sivilcelere karşı etkilidir. Soğan suyunun düzenli olarak cilde uygulanması yaşlılık lekelerini de hafifletir.

Çiğ soğan yemek, kükürt bakımından zengin olduğu için sindirim sorunlarına neden olabilir. Orta miktarlarda pişirilip tüketilir ancak genellikle sorunsuz tolere edilir. İrritabl bağırsak sendromu olan kişilere, sindirim sorunlarına neden olabilecek soğan tüketimini sınırlamaları veya tüketmemeleri tavsiye edilir.

İyi bir soğanın çok sert, lekesiz ve parlak bir kabuğa sahip olması gerekir. Tercihen gevrek, yeşil saplı, soğanlı bir soğan seçin. Kırmızı ve sarı soğan antioksidan bakımından daha zengindir ve sağlığa daha faydalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu